Nieuws over: 1. Informatiepakket voor gemeenten2. Smart Charging: het laden van de toekomst3. Uit de...
Website     |     Nieuws     |     Contact

NIEUWSBRIEF juni 2016

Algemene vragen
026-3121776

E-mail
info@evnet.nl
Website
http://www.evnet.nl

Nieuws over:

1. Informatiepakket voor gemeenten
2. Smart Charging: het laden van de toekomst
3. Uit de media
4. Bijdrage van het NKL: Kennisloket
5. Zomertoer EVnetNL
6. Op vakantie met een elektrische auto?

1. Informatiepakket 

Elke gemeente die een overeenkomst met ons heeft, ontving de afgelopen weken een toelichting op de toekomstplannen van EVnetNL en ElaadNL in de vorm van een informatiepakket. Het pakket geeft een uitgebreide uitleg over de keuzes die de gemeente heeft, over de samenwerking met ElaadNL in het Living Lab Smart Charging en de conceptovereenkomsten voor een hernieuwde samenwerking of een overdracht van de laadpalen. Dit alles bij elkaar vormt een goed handvat voor de besluitvorming van de gemeente. 

EVnetNL vraagt van de gemeenten om vóór 1 oktober een tweetal besluiten te nemen. Allereerst over het verlengen van de samenwerkingsovereenkomst of het overnemen van de laadpalen. Daarnaast over de samenwerking met ElaadNL in het Living Lab Smart Charging. Lees verder.

Als het college een definitief besluit heeft genomen, geeft de gemeente dit aan ons door. Wij zorgen voor een nieuwe overeenkomst voor samenwerking of overdracht. De gemeente legt vervolgens het besluit vast door de nieuwe overeenkomst voor het einde van dit jaar te tekenen. 
elaad-webres-8778

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van het informatiepakket nog vragen? Neem dan contact op met onze relatiemanagers via 026-3121776 of info@evnet.nl. Op onze website vindt u ook relevante informatie.


2. Smart Charging: 
het laden van de toekomst

Een nieuwe werkdag begint. Opstaan, ontbijten en in de elektrische auto naar het werk. U parkeert bij een laadpaal, koppelt de auto aan en laat via een app op uw telefoon weten dat u de auto om 11:00 uur weer nodig heeft. De auto wordt, zoals u heeft ingesteld, opgeladen met zonne- en windenergie en via versneld laden is uw accu om 11:00 uur weer vol. 

U rijdt naar uw afspraak in het stadscentrum. Hier zijn de laadpalen regelmatig bezet. Via de app ontvangt u een bericht zodra er een plekje vrij is bij de laadpaal. U koppelt de auto aan en kunt later met een volle accu huiswaarts. De auto wordt ’s avonds niet meer gebruikt en wacht daarom met laden op het meest gunstige moment, als iedereen slaapt en er zonne- en windenergie te over is.

Toekomstmuziek? Dankzij Smart Charging kan dit zo maar realiteit worden. Maar daar is wel het een en ander voor nodig. Daarom krijgen alle oplaadpalen van EVnetNL een upgrade, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. 
Smart_Charging_en_auto

3. UIT DE MEDIA:


FET Netwerk

'Maak elektrisch rijden groot'

Planmatig laadnetwerk

Minister Kamp moet nu aan de slag om de consument aan de elektrische auto te helpen. Dat is de reactie van het Formule E-team (FET) op de kabinetsbrief over het FET-rapport ‘Maak elektrisch rijden groot’ dat  in juni naar de Kamer is verstuurd. Snelheid is geboden om klimaat en schone lucht doelstellingen te halen. Minister Kamp geeft aan de doelmatigheid en effectiviteit van de subsidiemaatregelen nader te onderzoeken. Lees verder. 

Veel openbare laadpalen in Nederland worden op dit moment nog ‘ad hoc’ geplaatst op basis van een individuele aanvraag van een bewoner of forens. Dat is natuurlijk opmerkelijk voor een land dat bekend staat om de kwaliteit van haar ruimtelijke planning. Deze aanpak leidt immers tot inefficiënte inzet van middelen en slecht gebruikte laadpalen. Het is nu tijd om het anders te doen en perspectief aan de markt te bieden. Het kan namelijk veel slimmer! Lees verder.

Openbare laadpaal in gemeente is boost voor elektrische auto

Het beleid van gemeenten heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het aantal elektrische auto’s.  Vooral de variabele 'aantal laadpalen in de openbare ruimte’ zorgt voor meer duurzame auto’s in de gemeente.
Bovendien heeft ook een aanschafsubsidie voor elektrische auto’s een positief effect op het aandeel elektrische auto's binnen een gemeente. Lees meer.

elaad-webres-8832

NKL_logo

4. Digitaal kennisloket NKL helpt gemeenten aan informatie

NKL, Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur, ontwikkelde een digitale kennisbank. Online artikelen bieden praktische informatie over elektrisch vervoer en publieke laadinfrastructuur. De informatie wordt aangeboden in de vorm van een ‘wiki’. De artikelen zijn geordend op volgorde van het beleidsproces van gemeenten: van aanleiding, naar onderbouwing, aanpak en uitvoering. Een eenvoudige Quickscan geeft inzicht in de verschillende modellen voor de uitrol van openbare laadpalen. Duidelijk wordt welk model bij een gemeente past en welke gevolgen bepaalde keuzes hebben. Urgentie, ambitie, budget en invloed staan centraal.  

5. Zomertoer EVnetNL

Deze zomer reizen de relatiemanagers van EVnetNL het hele land door om alle gemeenten te informeren over de toekomstplannen van EVnetNL en ElaadNL. Met het aflopen van de samenwerkingsovereenkomst biedt EVnetNL de gemeenten de mogelijkheid om de geplaatste laadpalen kosteloos over te nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om de samenwerking met EVnetNL te vernieuwen.

Inmiddels is het team van relatiemanagers al op bezoek geweest in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe en Groningen. Deze zomer staan ook Overijssel, Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland op de planning. Lees verder.

kaart_NL

6. Op vakantie met een elektrische auto?

De auto is nog altijd een van de meest gekozen vervoersmiddelen voor de vakantie. En eerlijk is eerlijk: veel mooie vakantiebestemmingen liggen op rij-afstand van ons land. Frankrijk, Spanje, Italië, maar ook onze oosterburen en Scandinavië hebben veel te bieden. Elektrisch rijden staat nog in de kinderschoenen. Toch is het al mogelijk om volledig elektrisch de vakantiebestemming te bereiken. Vijf tips over hoe je dat doet.

vakantie_2

Een zonnige zomer toegewenst!